Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe uszka z kapustą i grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto na uszka

mąka pszenna 1 szkalnka
jajko 1 sztuka
woda ciepła
masło 1 łyżka

Farsz

kapusta kiszona 400 gram
pieczarki 200 gram
masło 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe uszka z kapustą i grzybami

Mąkę przesiać przes sitko. Wbić jajko , dodać szczyptę soli i stopniowo dolewając ciepłej wody- zagnieść ciasto.
Następnie dodać roztopioną łyżkę masła. Długo wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i bez grudek.
Na patelni rogrzać masło. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić.
Pieczarki zetrzeć na grubym tarle i dodaćdo rumianej cebuli. Dusić kilka minut. Dobrze doprawić solą i pieprzem.
Kapustę kiszoną ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości(ma być zakryta wodą).Gdy już będzie gotowa odcedzić i połączyć z pieczarkami. Wszytsko dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek.
Literatką wykrawać koła , nakładać farsz i zlepiać uszka.
Wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować, aż wypłyną na powierzchnię.
NIe odcedzać, tylko wyjmować cedzakiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 23.06.2016 12:57
domowe najsmaczniejsze
foczka-ks 27.01.2016 14:45
smakowite Twoje uszka
misia53 16.01.2016 23:17
domowe najlepsze
Madzai 15.01.2016 21:45
Bardzo fajny przepis.
halina17 15.01.2016 21:26
Dobre uszka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak