Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe uszka z grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Domowe uszka z grzybami są najsmaczniejsze. Aby ułatwić i przyspieszyć sobie pracę, stawiam na dobre przygotowanie ciasta. Polecam Wam przepis na proste ciasto, które świetnie się rozwałkowuje, jest elastyczne oraz łatwe w lepieniu. Poniżej znajdziecie także przepis na aromatyczny farsz grzybowy.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna typ 550 300 gramów
gorąca woda 160 mililitrów
olej rzepakowy 2 łyżki
Sól kamienna spożywcza jodowana 0,5 łyżeczki

FARSZ

grzyby suszone 80 gramów
cebula biała 1 sztuka
bułka tarta 1 łyżka
Sól kamienna spożywcza jodowana 0,4 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,3 łyżeczki

DODATKI

masło 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki

Porada

Uszka z grzybami przygotowane tuż przed Wigilią przechowujemy w lodówce w dobrze zamkniętym pojemniku próżniowym lub ceramicznym naczyniu (max. 3 dni przed Wigilią). Jeżeli przygotowujemy uszka dużo wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe uszka z grzybami

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić ciasto na uszka z grzybami
  • jak zrobić farsz do uszek
  • jak zrobić uszka do barszczu czerwonego

KROK 1. FARSZ. Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (w lekko osolonej wodzie z namaczania) z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego*. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i chwilę smażymy**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonych grzybów i cebuli dodajemy łyżkę bułki tartej i doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem.

*Część wody z namaczania grzybów możemy wykorzystać do przygotowania barszczu wigilijnego.

**Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeśli farsz wydaje nam się zbyt kleisty i mokry, dodajmy do niego więcej bułki tartej.

KROK 2. CIASTO. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz olej, a następnie dolewamy gorącą wodę*. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone (po przekrojeniu powinno być widać pęcherzyki powietrza).

*Na początku warto przemieszać składniki łyżką lub szpatułką, ponieważ ciasto jest gorące.

KROK 3. LEPIENIE. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką, a drugą rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie kroimy go na kwadraciki lub wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz, zaklejamy brzegi i sklejamy oba końce. Uszka podczas lepienia również przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.

KROK 4. GOTOWANIE. Uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły. Następnie polewamy olejem, aby zapobiec ich posklejaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak