Przepis i sposób przygotowania na: Domowe uszka z grzybami
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić ciasto na uszka z grzybami
- jak zrobić farsz do uszek
- jak zrobić uszka do barszczu czerwonego
KROK 1. FARSZ. Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (w lekko osolonej wodzie z namaczania) z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego*. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i chwilę smażymy**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonych grzybów i cebuli dodajemy łyżkę bułki tartej i doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem.
*Część wody z namaczania grzybów możemy wykorzystać do przygotowania barszczu wigilijnego.
**Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeśli farsz wydaje nam się zbyt kleisty i mokry, dodajmy do niego więcej bułki tartej.
KROK 2. CIASTO. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz olej, a następnie dolewamy gorącą wodę*. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone (po przekrojeniu powinno być widać pęcherzyki powietrza).
*Na początku warto przemieszać składniki łyżką lub szpatułką, ponieważ ciasto jest gorące.
KROK 3. LEPIENIE. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką, a drugą rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie kroimy go na kwadraciki lub wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz, zaklejamy brzegi i sklejamy oba końce. Uszka podczas lepienia również przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.
KROK 4. GOTOWANIE. Uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły. Następnie polewamy olejem, aby zapobiec ich posklejaniu.