Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe rogaliki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 szt
drożdże 10 dkg
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 0,5 kg
mleko 0,5-0,6 szklanki
margaryna lub masło 0,5 kostki roztopionej
nutella według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe rogaliki

Mleko nalewamy do miski, dodajemy drożdże i posypujemy 1 łyżką cukru, odstawiamy na 5 minut aby drożdże rozpuściły się. Następnie dodajemy 0,5 kg mąki pszennej, jajko, pół kostki margaryny lub masła roztopionego, 4 łyżki cukru. W razie gdyby ciasto było za gęste dolewamy trochę mleka a gdyby było za rzadkie dodajemy mąkę. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i kroimy w trójkąty, dodajemy na każdy trójkącik trochę nutelli i zwijamy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 01.02.2014 06:40
pyszne rogaliki
wyattearp 12.01.2013 19:54
fajne
nogawkuchni 12.01.2013 09:59
Smakowite, w sam raz na dwa kęsy, na pewno cudnie pachnące, przyjemny dodatek do deseru z kawą lub na sobotnie śniadanie,i jeszcze nadziane nutellą - to już czyni je zupełnie obłędnymi w smaku, pięknie wyrosły i się udały.
marta1371 11.01.2013 23:09
Smaczne rogaliki
kasiaw 11.01.2013 22:37
też takie robię są pyszne
usmiech 11.01.2013 22:25
muszę spróbować
meg1984 11.01.2013 21:58
pysznie wygladaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak