Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pieczywo nr 10, czyli długie bułki.

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 g
mleko 2% 160 ml
woda 210 ml
drożdże 15 g
cukier 2 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
olej 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pieczywo nr 10, czyli długie bułki.

Kroki postępowania

1
Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem, wymieszać.Zaczekać do momentu aż się rozpuszczą.
Krok 1 - Domowe pieczywo nr 10, czyli długie bułki. foto
2
Następnie wlać ciepłe lecz nie gorące mleko i zaczyn pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Domowe pieczywo nr 10, czyli długie bułki. foto
3
Następnie wsypać mąkę wymieszaną z solą.
Krok 3 - Domowe pieczywo nr 10, czyli długie bułki. foto
4
Wlać także olej i letnią wodę. Wyrobić ciasto na blacie.
Krok 4 - Domowe pieczywo nr 10, czyli długie bułki. foto
5
Będzie ono dość gęste , ale za to miękkie. Miskę wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Krok 5 - Domowe pieczywo nr 10, czyli długie bułki. foto
6
Po tym czasie ciasto z miski wyciągnąć, jeszcze raz zagnieść i podzielić na 2 części. Uformować bułki.
Krok 6 - Domowe pieczywo nr 10, czyli długie bułki. foto
7
Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i przykryć jeszcze ściereczka na ok. 30 min. Przed wsadzeniem do piekarnika bułki posmarowć wodą i naciąć ukośnie.
Krok 7 - Domowe pieczywo nr 10, czyli długie bułki. foto
8
Bułki piec w temp. 210 stopni przez o. 25-30 min.
SMACZNEGO!
Krok 8 - Domowe pieczywo nr 10, czyli długie bułki. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak