Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe paluchy drożdżowe. Idealne na śniadanie.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3/4 szklanki
mąka pszenna 3 szklanki
cukier 7 łyżeczek
woda 1 łyżeczka
drożdże suche 8 g
olej 4 łyżki
sól szczypta
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe paluchy drożdżowe. Idealne na śniadanie.

Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać w misce drewnianą łyżką. Dodać ciepłe mleko, wodę, olej i jedno jajko. Chwilę mieszać łyżką, aż do wstępnego połączenia składników. Następnie wyrabiać ciasto ręką, aż będzie miało jednolitą konsystencję. W przypadku gdyby było zbyt lepiące można dodać odrobinę mąki (około 1/2 -1 łyżki).
Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części (lub więcej, w zależności jaką grubość paluchów chcemy uzyskać). Każdą część rolujemy tworząc podłużne wałeczki na długość blachy. Nacinamy wierzch paluchów. Zostawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie smarujemy paluchy rozmąconym jajkiem (można posypać makiem lub sezamem).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (wierzch paluchów musi być złoty).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slodkieniebo 21.10.2016 11:34
Domowe pieczywo smakuje najlepiej :)
Konczi 20.10.2016 15:40
Ależ one fantastycznie wyglądają, super na śniadanie :)
Madzai 20.10.2016 11:55
Domowe najlepsze
dodi 20.10.2016 11:48
pięknie wyglądają
tomek18 19.10.2016 22:44
jeszcze nie robiłem ale takie domowe muszą być dopiero super!
MagdalenaIC 19.10.2016 21:43
Dziękuję :)
MAR3STA 19.10.2016 20:50
Pyszne śniadanie
Motorek 19.10.2016 19:55
pyszne paluchy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak