Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pączki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1/4 szklanki
margaryna 50 g
drożdże 20 g
mleko 1/2 szklanki
jaja 2 szt
spirytus 1 łyżka
marmolada 1 słoik
olej do smażenia 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pączki

Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka, odłóż do wyrośnięcia. Margarynę rozpuść. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem na puch, następnie dodaj mąkę, drożdże, chłodną margarynę oraz spirytus. Wyrób gładkie ciasto ręką, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu by wyrosło. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieć. Podsypując mąką zrób z niego wałek i podziel na 12 równych części. Z każdej części zrób placuszek, nałóż łyżeczkę marmolady i sklej w kulkę. Smaż w rozgrzanym oleju z obu stron na złoto odwracając co jakiś czas. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Smacznego!

Rady: By sprawdzić czy tłuszcz jest rozgrzany z ciasta zrób małą kuleczkę i wrzuć do niego, jeśli odbije się od dna i wypłynie - olej jest gotowy. Pierwszego pączką rozkrój i zobacz czy ciasto się wypiekło, jeśli nie wydłuż czas smażenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 08.03.2014 12:57
rewelacja, wyglądają super
Adam/ZUB3R 23.02.2014 21:01
smaczne pączki
Magda24 10.02.2013 19:46
takie najlepsze
ewelinapac 10.02.2013 19:42
Pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak