Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe oponki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2
cukier trzcinowy 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 op
masło 100 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
spirytus 1 kieliszek
mąka 750 g
ser biały 1/2 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe oponki

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto wałkujemy podsypując mąką. Szklanką wycinamy krążki, w których mniejszym kieliszkiem bądź literatką wycinać kolejne.
Krok 1 - Domowe oponki foto
2
Krążki kłaść na rozgrzany głęboki olej bądź smalec z dodatkiem spirytusu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Kiedy są gotowe osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 2 - Domowe oponki foto
3
Najczęściej podajemy posypane cukrem pudrem. Dobre również następnego dnia. Smacznego
Krok 3 - Domowe oponki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czyki 06.02.2014 21:25
Znakomite pyszności:)
Anna152 05.01.2013 14:19
lubie je
dianix 23.12.2012 19:33
domowe pyszne
aisoglam 23.11.2012 20:06
Zjadłabym takie :)))
Betka 27.08.2012 15:41
mmm rewelacyjne są!!! ;D
caffee_tea 15.08.2012 23:50
mniam, pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak