Domowe ogórki konserwowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek zielony

    5 kg
  • koper

    1 wiązka
  • korzeń chrzanu

    1-2 szt
  • czosnek

    2-3 główki
  • Gorczyca biała cała Prymat

    12-15 na słoik
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 na słoik
  • ziele angielskie

    2-3 na słoik
  • woda

    5 l
  • cukier

    0,35 kg
  • sól

    0,1 kg
  • ocet 10 %

    0,5 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki dokładnie umyć, podobnie jak koper. Czosnek i chrzan obrać. Na dnie słoika układamy chrzan, koper, czosnek, następnie ziele angielskie, gorczycę i liść laurowy.Wodę gotujemy z octem, cukrem i solą. Wrzątkiem zalewamy ogórki, zkręcamy i jeszcze gotujemy prze ok. 7-8 min. Po zagotowaniu wyciągamy słoik i odwracamy do góry dnem na ok. 12 godz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
katarzynka455 24.10.2010 07:52
lubię konserwowe ogóreczki
Islanzadi 18.10.2010 14:21
Jak dla mnie najlepszy dodatek do obiadku :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat