Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe masło orzechowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

orzeszki ziemne 200 gram
cukier 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe masło orzechowe

Kroki postępowania

1
Orzeszki obrać z łupinek, następnie przełożyć na suchą patelnię i prażyć je kilka minut na średnim ogniu. Mieszać orzeszki co jakiś czas, aby się nie spaliły.
Krok 1 - Domowe masło orzechowe foto
2
Po ostudzeniu przełożyć orzeszki do malaksera/robota i miksować robiąc co paręnaście sekund przerwę, aby silnik urządzenia zbytnio się nie przegrzał. Masło jest gotowe, gdy orzechy zmienią się w gęstą, dość kleistą masę. Ja swoją partię miksowałam 3 razy po kilkanaście sekund, cukier dodałam na końcu. Masło przechowywać w słoiczku w lodówce. Może służyć jako smarowidło do kanapki, krakersów lub dodatek do kremu lub ciastek. Z takiej ilości uzyskałam ponad 1/2 standardowego słoiczka po dżemie.
Krok 2 - Domowe masło orzechowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 12.04.2014 15:23
Często robię- pycha!!
Lidzia 12.04.2014 13:14
Dobroci...
Czyki 12.04.2014 12:53
Ale super przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak