Przepis i sposób przygotowania na: Domowe hamburgery
Do zmielonego mięsa dodać jajko i musztardę, a następnie sól i pieprz do smaku. Masę bardzo dokładnie wyrobić dłonią. Podzielić na cztery części, uformować kotlety i ostawić na chwilę, aby przykryte mięso przegryzło się i nabrało smaku dodanych do niego przypraw.
Dodatki ;
Drugą połówkę cebuli pokroić na dość grube krążki. Ogórka pokroić na podłużne plastry, sałatę porwać na małe kawałki. Przekrojone na pół bułki można podpiec przez kilka minut w piekarniku, aby były ciepłe i chrupiące.
Przygotowane wcześniej hamburgery usmażyć na bardzo gorącej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Jeżeli przygotujesz grube kawałki mięsa, proponuję smażyć je 3 – 5 minut z każdej strony, zaś cieńsze 2-3 minuty. Mięso powinno być ładnie przypieczone z wierzchu i soczyste w środku.
Jedną połówkę bułki posmarować majonezem, drugą ketchupem.
Na dolnej części bułki ułożyć sałatę, hamburgera, plasterek żółtego sera i następnie plasterki ogórka, pomidora i cebulę.