Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe hamburgery

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 50 dag
jaja 1 szt
Musztarda francuska Prymat 2 łyżki
sól
pieprz
sałata 4 liście
ogórek konserwowy 2sztuki
pomidor 1 szt
cebula 1 szt
olej do smażenia
bułki 4 szt
ser żółty 4 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe hamburgery

Wołowinę i pół cebuli zmielić - ja zrobiłam to przy pomocy blendera.
Do zmielonego mięsa dodać jajko i musztardę, a następnie sól i pieprz do smaku. Masę bardzo dokładnie wyrobić dłonią. Podzielić na cztery części, uformować kotlety i ostawić na chwilę, aby przykryte mięso przegryzło się i nabrało smaku dodanych do niego przypraw.

Dodatki ;
Drugą połówkę cebuli pokroić na dość grube krążki. Ogórka pokroić na podłużne plastry, sałatę porwać na małe kawałki. Przekrojone na pół bułki można podpiec przez kilka minut w piekarniku, aby były ciepłe i chrupiące.
Przygotowane wcześniej hamburgery usmażyć na bardzo gorącej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Jeżeli przygotujesz grube kawałki mięsa, proponuję smażyć je 3 – 5 minut z każdej strony, zaś cieńsze 2-3 minuty. Mięso powinno być ładnie przypieczone z wierzchu i soczyste w środku.
Jedną połówkę bułki posmarować majonezem, drugą ketchupem.
Na dolnej części bułki ułożyć sałatę, hamburgera, plasterek żółtego sera i następnie plasterki ogórka, pomidora i cebulę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 12.01.2014 13:47
Smakowite kolacja
maciekkucharz 05.01.2014 16:27
PYYYSZNE !!!!!!
Magda24 30.03.2013 20:42
takie lubię
Joanna17 29.03.2013 22:56
jeżeli hamburger..to właśnie taki :)
zielonamorelka 29.03.2013 21:29
fajnie.takie hamburgewry są na pewno zdrowsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak