Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe grahamki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mąka pszenna typ 1850 300 g
mleko 330 ml
olej 3 łyżki
sól 1,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 35 g

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe grahamki

Rozczyn: drożdże rozkruszyć w 50 ml ciepłego mleka, z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto: do miski wsypać mąki, sól, dodać pozostałe ciepłe mleko, rozczyn.
Wyrobić ciasto, dodać olej i znów wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce.

Następnie ciasto kilkakrotnie przerobić, uformować bułeczki. Przełożyć na blaszkę, odstawić na 15 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem.
Piec w 180* przez 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 28.12.2014 19:58
to świetne bułeczki
as28 06.12.2014 20:09
domowe pieczywo jest najlepsze
Grazyna0211 06.12.2014 18:59
smaczne bułeczki
Mama niejadka 06.12.2014 17:40
Super wyglądają
adelajda 06.12.2014 17:16
domowe pieczywo najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak