Przepis i sposób przygotowania na: Domowe Flaczki
Gotować około 5 minut, odcedzić i wypłukać zimną wodą.
Flaki przełożyć na durszlak.
Do garnka wlać wodę i umieścić w niej porcję rosołową z kaczki. Gotować na małym ogniu.
Włoszczyznę obrać i umyć.
Gdy mięso odrobinę zmięknie dodać włoszczyznę do garnka. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Całość gotuj do miękkości.
Następnie mięso i włoszczyznę wyjmij z garnka.
DO wywaru włóż flaki. Flaki z wywarem gotuj około 1,5 godziny; aż będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodaj całą przyprawę do flaków.
Mięso z kaczki obierz od kości, a marchew pokrój w kostkę.
Gdy flaki będą ugotowane dodaj mięso i pokrojoną marchewkę.
UWAGA: Gorące flaki można przelać do słoika i dokładnie zakręcić. Wystudzić i wstawić do lodówki, a następnie otwierać w razie potrzeby.