Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe drożdżówki z serem i rodzynkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

żółtko jajek 4 sztuki
mąka pszenna 3 szklanki
mleko 2% 1 szklanka
cukier 0,5 szklanki
masło lub margaryna 125 gram
drożdże 5 dag

Nadzienie

rodzynki 50 gram
ser biały 300 gram
cukier kryształ 5 łyżek
cukier waniliowy 0,5 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki

Dodatkowo

jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe drożdżówki z serem i rodzynkami

W misce umieścić drożdże, cukier i 4 łyżki mleka. Wymieszać. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Masło stopić. Gdy zaczyn drożdżowy zacznie rosnąć dodać mąkę, żółtka i resztę mleka. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Ser wymieszać z cukrem waniliowym, cukrem pudrem oraz z żółtkami. Na końcu połączyć z rodzynkami. Ciasto wałkować na grubość ok. 1 cm. Kroić na prostokąty. Środek smarować nadzieniem 2-3 łyżki. Zlepiać przeciwległe boki ciasta. Układać na wysmarowanej margaryną blaszce do pieczenia. Smarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok.25 minut w 170 stopniach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 08.06.2014 19:43
domowe najlepsze
agnieszka214 07.06.2014 19:28
zawsze domowe sa smaczne
Monika-twin 07.06.2014 16:29
Smakowicie wyglada.
Marta1986 07.06.2014 15:09
pyszności mniam
asiczekz 07.06.2014 13:32
nie ma to jak domowe bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak