Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe drożdżówki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe

drożdże 1 kostka
mąka tortowa 1 kg
jajko 4 szt.
olej 3 łyżki
mleko 3,2% 1/2 L
cukier 1 szkl.
dżem porzeczkowy
dżem jabłkowy

Kruszonka

margaryna 3/4 kostki
mąka tortowa 2 szkl.
cukier 3/4 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe drożdżówki

Robimy rozczyn z mleka, drożdży, odrobina mąki.
W misce roztrzepujemy jajka z cukrem.
Wyrośnięty rozczyn wlewamy do jajek, mieszamy.
Dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając łyżką drewnianą.
Gdy mąka będzie cała dodana dodajemy olej i wyrabiamy ciasto ręką, bardzo dokładnie.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrośnięte dajemy na stół, formujemy drożdżówki wielkości małego talerzyka deserowego i dnem literatki robimy na środku dziurkę do której wkładamy dżem porzeczkowy lub jabłkowy.
Z margaryny, mąki i cukru robimy kruszonkę, którą dajemy na drożdżówki.
Drożdżówki układamy na blaszce do pieczenia, wkładamy do piekarnika na 180 stopni, czas ok 1 h

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiek102 17.03.2015 22:44
Pychotka polecam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak