Przepis i sposób przygotowania na: Domowe cynamonowe ślimaczki
Przygotuj rozczyn z: 6 łyżek mleka, 8 g drożdży (suszone), 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru.
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut.
Następnie 2,5 szklanki mąki wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli i 2 żółtka, 5 łyżek cukru, wlej roztopione przestudzone masło i mleko. Dodaj także rozczyn. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Wyrabiaj je ok. 12 minut tak, by było jednolite. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło.
Ciasto rozwałkuj. Posmaruj masłem, następnie posyp cynamonem i cukrem.
Ja dodałam także 30g drobno posiekanych orzechów włoskich. Zwiń ciasto w rulon.
Ciasto potnij na centymetrowe placki. Placki ciasta układaj na papierze do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik. Temperatura 180 stopni góra-dół.
Cynamonowe ślimaczki odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Ślimaczki cynamonowe przed włożeniem do piekarnika posmaruj mlekiem.
Cynamonowe ślimaczki piecz 20 minut.
Życzę smacznego!