Przepis i sposób przygotowania na: Domowe ciastka Oreo
Popularne ciastka o ciemno-brązowej, a nawet czarnej barwie, przekładane waniliowym kremem zyskały popularność nie tylko u najmłodszych, ale również tych starszych wielbicieli słodkości. Mając ten przepis możecie przygotować je w własnym domu i to w ilości zdecydowanie większej niż w jednym opakowaniu ciasteczek. Zobaczcie jakie to proste!
ILOŚĆ: ok. 25 ciastek
1. Masło (70g) przekładamy do miseczki i roztapiamy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
2. W kolejnej miseczce mieszamy razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól (1/4 łyżeczki).
3. Cukier (1 szklanka) dodajemy do ostudzonego masła i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i wanilię (1/2 łyżeczki ) i mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
4. Mieszankę dodajemy do suchych składników i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników. Ciasto owijamy folią i kładziemy do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na gr. około 3 mm i wykrawamy szklanką ciasteczka (u mnie szklanka o śr. 6,5 cm ), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C i pieczemy przez 8 min. Po upieczeniu przekładamy do całkowitego ostudzenia.
NADZIENIE:
1. Masło na nadzienie miksujemy do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji, następnie powoli dodajemy cukier (1 i 1/2 szklanki), sól oraz wanilię i ubijamy tylko połączenia składników (u mnie masa nie bardzo chciała się połączyć mikserem, więc użyłam dłoni i zagniatałam jak ciasto).
2. Z masy na nadzienie formujemy kuleczki i wkładamy na ciastko, następnie przykrywamy drugim ciastkiem i lekko przyciskamy. Postępujemy tak do wyczerpania masy i ciastek. Smacznego.