Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe ciastka Oreo

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciastka upieczone w domu, wzorowane na tych doskonale znanych OREO, zachwycą Was smakiem i prostotą przygotowania. Dlatego zamiast biec do sklepu po paczkę słodkości - zróbcie je we własnym domu!

Składniki:

masło 70 gram
mąka 1,025 szklanka
kakao 3/4 szklanka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczka
cukier puder 1 szklanka
jajko 1 sztuka
esencja waniliowa 1/2 łyżeczka
masło 113 gram
cukier puder 1 i 1/2 szklanka
sól 1 szczypta
esencja waniliowa 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe ciastka Oreo

Popularne ciastka o ciemno-brązowej, a nawet czarnej barwie, przekładane waniliowym kremem zyskały popularność nie tylko u najmłodszych, ale również tych starszych wielbicieli słodkości. Mając ten przepis możecie przygotować je w własnym domu i to w ilości zdecydowanie większej niż w jednym opakowaniu ciasteczek. Zobaczcie jakie to proste!

ILOŚĆ: ok. 25 ciastek


1. Masło (70g) przekładamy do miseczki i roztapiamy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

2. W kolejnej miseczce mieszamy razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól (1/4 łyżeczki).

3. Cukier (1 szklanka) dodajemy do ostudzonego masła i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i wanilię (1/2 łyżeczki ) i mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

4. Mieszankę dodajemy do suchych składników i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników. Ciasto owijamy folią i kładziemy do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na gr. około 3 mm i wykrawamy szklanką ciasteczka (u mnie szklanka o śr. 6,5 cm ), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C i pieczemy przez 8 min. Po upieczeniu przekładamy do całkowitego ostudzenia.

NADZIENIE: 


1. Masło na nadzienie miksujemy do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji, następnie powoli dodajemy cukier (1 i 1/2 szklanki), sól oraz wanilię i ubijamy tylko połączenia składników (u mnie masa nie bardzo chciała się połączyć mikserem, więc użyłam dłoni i zagniatałam jak ciasto).

2. Z masy na nadzienie formujemy kuleczki i wkładamy na ciastko, następnie przykrywamy drugim ciastkiem i lekko przyciskamy. Postępujemy tak do wyczerpania masy i ciastek. Smacznego.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 27.01.2014 13:29
pyszny pomysl
ao_12 05.12.2013 19:17
wyglądają pysznie
krystyna330 25.10.2013 20:54
szybki i na pewno smaczny deser
darek123 19.10.2013 09:51
smaczna paczuszka
Aleksandra/Olcia 14.10.2013 17:29
ale apetyczne
sylwia_mc 11.09.2013 15:22
Pięknie wyglądają, napewno smakują lepiej niż te ze sklepu
Olga_SK 11.09.2013 14:04
pięknie idealne :)
Gary Michy 09.08.2013 18:56
Idealne! :)
Kasia35 03.07.2013 08:27
świetny pomysł
Agnieszka-87-25 03.07.2013 07:37
coś proszę
Pomocnik 29.05.2013 17:20
coś wspaniałego
lara 23.05.2013 08:23
proste i pyszne
mela25 02.04.2013 09:41
ale piękne
sanielcia 06.03.2013 10:08
Na pewno lepsze niż ze sklepu:)
Anna133 02.01.2013 12:36
nie wiem ile tej mąki ma być ? 1,025 szklanki ?
cooleczka 21.10.2012 21:20
wyglądają pysznie :)
Botwinka 16.10.2012 15:45
świetne
polly66 02.10.2012 19:23
z pewnością do ulubionych!
1j1o1l1a1 18.09.2012 21:40
domowa produkcja Oreo :)
Konczi 18.09.2012 20:02
ale ładne :)
V_kuchareczka 18.09.2012 18:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak