Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe burgery z kozim serem.

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 1/2 szklanki
mąka krupczatka 1/2 szt
drożdże 1 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
woda 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe burgery z kozim serem.

Kroki postępowania

1
miałam problem z dodaniem wszystkich skłądników, więc wpisuje je tutaj:
bułki:
mąka 2 1/2 szklanki
mąka krupczatka 1/2 szklanki
drożdże suche 1 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
ciepła woda 300 ml
sól morska grubo mielona 1 łyżeczka
mięso wołowe 600 g
cebula szalotka 2 szt
musztarda Dijon 2 łyżeczki
sól pieprz do smaku
żółtko 1 szt
pomidor 1 szt
ogórek 1/2 szt
mix salat - po garstce na każdego burgera
ser kozi 100 g
sos:
ketchup 2 łyżki
majonez 1 łyżka
musztarda Dijon 1 łyżeczka
Bułki: Mąkę oraz mąkę krupczatkę wymieszać, dodać 1 łyżeczkę soli oraz 1 1/2 łyżeczki drożdży i wymieszać. Do składników suchych stopniowo dodawać ciepłą wodę, następnie wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Ciasto przełożyć do czystej miski lekko posypać mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość( ja zostawiam ciasto na ok 2 godzinki). Wyrośnięte ciasto podzielić na dowolnej wielkości kawałki.
Krok 1 - Domowe burgery z kozim serem. foto
2
Ja potrzebowałam dużych bułek, więc kawałki były spore. Uformować z nich kulki i lekko spłaszczyć. Układać na papierze lub tacce do pieczenia. Pozostawić na ok 30 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp 180 stopni.
Krok 2 - Domowe burgery z kozim serem. foto
3
Burgery: mięso mielone przełożyć do miski, dodać zmieloną szalotkę, sól , pieprz , musztardę Dijon oraz żółtko. Dokładnie wymieszać lekko ubijając mięso, tak aby wszystko ładnie się powiązało.
Krok 3 - Domowe burgery z kozim serem. foto
4
Formować kotlety, moje były dość grube, ok 3 cm. Następnym razem zrobię cieńsze- ciężko było ugryźć:) Burgery smażyć po 2 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć na blaszkę , ułożyć na mięsie plastry sera koziego i wstawić do piekarnika na 5 minut , temp 180 stopni
Krok 4 - Domowe burgery z kozim serem. foto
5
. sos: ketchup , musztardę oraz majonez wymieszać ze sobą. Warzywa umyć i pokroić w plastry. Bułkę przekroić na pół, posmarować sosem, ułożyć garstkę sałaty- u mnie rukola, roszpunka i szpinak, następnie mięso z serem i warzywa. Polać z wierzchu sosem i przykryć 2 połową bułki. Smacznego:)
Krok 5 - Domowe burgery z kozim serem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 10.01.2014 00:29
pyszny taki prawdziwy domowy
marta1221 01.06.2013 18:28
ekstra burgery :)
Klausia 27.04.2013 11:47
coś wspaniałego :)
Kasnaj 08.02.2013 08:54
mniami zjadło by się ;)
Smakosz1 07.02.2013 11:42
Konkretny burger
Krzysztof15 06.02.2013 15:53
pycha
Pietruszka 06.02.2013 15:44
super!
Beata61 06.02.2013 15:16
Nie przepadam za tego typu jedzeniem, ale na te burgery chętnie się skuszę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak