Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe bułeczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 570 gram
drożdże 25 gram
mleko 175 ml + dwie łyżki
margaryna 85 gram
jajko 2
cukier 4 łyżeczki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe bułeczki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozrabiamy z cukrem i dwoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wbijamy jajka, dodajemy margarynę, mleko oraz rozczyn drożdżowy.
Krok 1 - Domowe bułeczki foto
2
Ciasto wyrabiamy - zagniatamy, aż będzie jednolite. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy.
Krok 2 - Domowe bułeczki foto
3
Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na części ok. 13. Z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3 - Domowe bułeczki foto
4
Po tym czasie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 190 stopni. (bułki przed włożeniem do piekarnika można posmarować roztrzepanym jajkiem)
Krok 4 - Domowe bułeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 19.06.2016 11:04
takie są najlepsze
Krystyna32 19.06.2016 10:54
bardzo smaczne
ilka01 19.06.2016 09:51
pyszności :)
Goya 19.06.2016 09:08
fajne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak