Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe bułeczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
mąka pełnoziarnista 100 g
sól 1,5 łyżeczki
olej 40 g
woda ciepła 220 g
drożdże 40 g
cukier szczypta
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe bułeczki

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy wszystkie składniki w kolejnosci- mąki, sól, woda, olej, drozdze, cukier..
Krok 1 - Domowe bułeczki foto
2
Miksujemy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy ciasto będzie zbyt gęste by je miksować, mieszamy za pomoca drewnianej łyżki..
Krok 2 - Domowe bułeczki foto
3
Z ciasta formujemy 9 bułeczek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu bułeczek robimy krzyżyki za pomocą nożyka i smarujemy roztrzepanym jajkiem
Krok 3 - Domowe bułeczki foto
4
Pieczemy ok 30-35 min w temp 200*C.

Smacznego. :)
Krok 4 - Domowe bułeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak