Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe bajgle.

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mąka tortowa 1 kg
jajko 2 sztuki
drożdże 5 dag
sól pół łyżki
cukier 1 kopiasta łyżka
mleko ciepłe 2 szklanki

Dodatkowo

cukier odrobina
sól odrobina
mąka pszenna do posypania stolnicy

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe bajgle.

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem,następnie dodajemy jajka i lekko rozmącamy,na koniec dodajemy sól i stopniowo mąkę,zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę,żeby ciasto wyrosło.
Krok 1 - Domowe bajgle. foto
2
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części.Z każdej części toczymy długi wałek,z połowy wałka formujemy kółko,a pozostałym ciastem oplatamy formując obwarzanek.
Krok 2 - Domowe bajgle. foto
3
W garnku gotujemy wodę ,którą lekko solimy i słodzimy.Do wody wrzucamy partiami precle i gotujemy kilka sekund,następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i osuszamy na papierowym ręczniku.
Krok 3 - Domowe bajgle. foto
4
Precle układamy na suchej blaszce.
Krok 4 - Domowe bajgle. foto
5
Następnie pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5 - Domowe bajgle. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 16.04.2015 08:35
Zapewniam,że domowe najlepsze:)
gusia1000 15.04.2015 23:11
Domowe najlepsze.
gosia56 14.04.2015 10:00
Super też juz takie robiłam ;)
Mancia w kuchni 13.04.2015 08:50
Trzeba będzie wypróbować. Uwielbiam te bułeczki
Babeczka35 13.04.2015 07:38
Dziękuję:)
Skotka 12.04.2015 23:26
Śliczne ci wyszły:)
parysek10 12.04.2015 22:43
Cudownie wyrosły
Lucan 12.04.2015 22:24
Aż mi się wyprawa do USA przypomniała... Teraz tylko serek i dżemik :)
cooked 12.04.2015 22:13
pięknie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak