Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa zupa zacierkowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 litr
mąka pszenna 1 dag
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
cukier ewentualnie do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa zupa zacierkowa

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysypałam mąkę pszenną którą połączyłam z solą.Starannie przemieszałam.Wbiłam jedno całe jajo.Ugniatałam aż do połączenia się wszystkich składników na jedno jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na mniejsze porcje.
Krok 1 - Domowa zupa zacierkowa foto
2
Jeden kawałek wzięłam w dłonie i starłam na tarce .To samo zrobiłam z pozostałymi.
Krok 2 - Domowa zupa zacierkowa foto
3
Tak przygotowaną zacierkę wsypywałam na gotujące się mleko. Do smaku po wyłożeniu na talerz,posłodziłam sobie cukrem.
Krok 3 - Domowa zupa zacierkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 03.09.2012 21:53
Cytuję Jeden kawałek wzięłam w dłonie i starłam na tarce . A na zdjęciu widać,że to teściowa trze zacierki.Zresztą na innej stronie sama to przyznałaś.Poco więc piszesz w pierwszej osobie skoro to nie prawda?
Hanna5 03.09.2012 15:16
jeszcze nie miałam okazji jeść
Kekerboom 03.09.2012 13:26
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak