Domowa zupa pomidorowa Doroty

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Jako że na działce świeże warzywa... Trzeba je dobrze wykorzystać. Polecam więc wypróbować mój przepis na domową zupę pomidorową ze świeżych pomidorów z dodatkiem świeżo zerwanej, umytej i startej rzodkiewki.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • szczypiorek posiekany

    2 garście
  • masło

    2 łyżki
  • bulion drobiowy

    2 litry
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • ryż

    100 gramów
  • pomidory

    2 kilogramy
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ugotuj ryż.

2. Przygotuj w garnku bulion.

3. Na patelni roztop masło, dodaj cebulkę, dorzuć też pokrojone ząbki czosnku. Podsmażaj chwilkę do zeszklenia cebulki. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego.

4. Pomidory obierz ze skórki, pokrój na kawałki, wrzuć na patelnię z cebulą i czosnkiem. Patelnię zostaw bez przykrycia.

5. Pomidory podsmażaj 5-6 minut na wyższej mocy palnika.
Podsmażone pomidory wrzuć do garnka z bulionem. Zagotuj zupę, zmniejsz moc palnika i gotuj zupę jeszcze przez około 10-12 minut.

6. Do zupy dodaj przyprawy. Najlepiej jednak wcześniej sprawdź smak zupy. Ja do zupy dodałam jeszcze 4 ugotowane, pokrojone ziemniaki.

Życzę smacznego!

Dotamisio
Proponuję zupę podać z ryżem, makaronem lub z ziemniakami. Do zupy możesz dodać pietruszkę, szczypiorek, świeżą bazylię.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat