Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa zupa pomidorowa Doroty

2.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jako że na działce świeże warzywa... Trzeba je dobrze wykorzystać. Polecam więc wypróbować mój przepis na domową zupę pomidorową ze świeżych pomidorów z dodatkiem świeżo zerwanej, umytej i startej rzodkiewki.

Składniki:

Składniki

szczypiorek posiekany 2 garście
masło 2 łyżki
bulion drobiowy 2 litry
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
ryż 100 gramów
pomidory 2 kilogramy
koncentrat pomidorowy 1 łyżka

Porada

Proponuję zupę podać z ryżem, makaronem lub z ziemniakami. Do zupy możesz dodać pietruszkę, szczypiorek, świeżą bazylię.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa zupa pomidorowa Doroty

1. Ugotuj ryż.

2. Przygotuj w garnku bulion.

3. Na patelni roztop masło, dodaj cebulkę, dorzuć też pokrojone ząbki czosnku. Podsmażaj chwilkę do zeszklenia cebulki. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego.

4. Pomidory obierz ze skórki, pokrój na kawałki, wrzuć na patelnię z cebulą i czosnkiem. Patelnię zostaw bez przykrycia.

5. Pomidory podsmażaj 5-6 minut na wyższej mocy palnika.
Podsmażone pomidory wrzuć do garnka z bulionem. Zagotuj zupę, zmniejsz moc palnika i gotuj zupę jeszcze przez około 10-12 minut.

6. Do zupy dodaj przyprawy. Najlepiej jednak wcześniej sprawdź smak zupy. Ja do zupy dodałam jeszcze 4 ugotowane, pokrojone ziemniaki.

Życzę smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak