Domowa zupa ogórkowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Domowa zupa ogórkowa. Lekko kwaskowata, pyszna, na prawdziwym rosole. Kto się skusi?

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki kiszone

    180 gramów
  • woda z ogórków

    150-160 mililitrów
  • masło

    2 łyżki
  • rosół drobiowy

    2 litry
  • cebula

    1 sztuka
  • ziemniaki

    4-5 sztuk
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • czosnek suszony

    1 łyżeczka
  • włoszczyzna

    z rosołu
  • śmietana 18%

    2-3 łyżki
  • koperek

    1 łyżka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować rosół (lub wykorzystać ten, który został Wam z poprzedniego obiadu). 

Cebulę wraz z ziemniakami i czosnkiem suszonym podsmażamy w garnku przez 3-4 minuty.

W tym czasie warzywa z rosołu/bulionu (1 marchew, 1 pietruszka, 1/6 selera) oraz ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach.

Podsmażone warzywa zalewamy rosołem, dodajemy starte warzywa z rosołu i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, wraz z zielem angielskim i pieprzem.

Po 15 minutach do zupy dodajemy ogórki, wodę z ogórków, doprawiamy pieprzem, cukrem oraz koperkiem i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Po tym czasie do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, dobrze mieszamy. Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy, szybko mieszamy i zagotowujemy.

Nalewamy zupę dodajemy posiekany koperek.

SMAK_PL
Tę zupę możecie przygotować, jeśli zostanie Wam niedzielny rosół.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat