Przepis i sposób przygotowania na: Domowa zupa ogórkowa
Ugotować rosół (lub wykorzystać ten, który został Wam z poprzedniego obiadu).
Cebulę wraz z ziemniakami i czosnkiem suszonym podsmażamy w garnku przez 3-4 minuty.
W tym czasie warzywa z rosołu/bulionu (1 marchew, 1 pietruszka, 1/6 selera) oraz ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach.
Podsmażone warzywa zalewamy rosołem, dodajemy starte warzywa z rosołu i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, wraz z zielem angielskim i pieprzem.
Po 15 minutach do zupy dodajemy ogórki, wodę z ogórków, doprawiamy pieprzem, cukrem oraz koperkiem i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Po tym czasie do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, dobrze mieszamy. Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy, szybko mieszamy i zagotowujemy.
Nalewamy zupę dodajemy posiekany koperek.