Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa zupa ogórkowa

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Domowa zupa ogórkowa. Lekko kwaskowata, pyszna, na prawdziwym rosole. Kto się skusi?

Składniki:

ogórki kiszone 180 gramów
woda z ogórków 150-160 mililitrów
masło 2 łyżki
rosół drobiowy 2 litry
cebula 1 sztuka
ziemniaki 4-5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
włoszczyzna z rosołu
śmietana 18% 2-3 łyżki
koperek 1 łyżka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku

Porada

Tę zupę możecie przygotować, jeśli zostanie Wam niedzielny rosół.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa zupa ogórkowa

Ugotować rosół (lub wykorzystać ten, który został Wam z poprzedniego obiadu). 

Cebulę wraz z ziemniakami i czosnkiem suszonym podsmażamy w garnku przez 3-4 minuty.

W tym czasie warzywa z rosołu/bulionu (1 marchew, 1 pietruszka, 1/6 selera) oraz ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach.

Podsmażone warzywa zalewamy rosołem, dodajemy starte warzywa z rosołu i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, wraz z zielem angielskim i pieprzem.

Po 15 minutach do zupy dodajemy ogórki, wodę z ogórków, doprawiamy pieprzem, cukrem oraz koperkiem i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Po tym czasie do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, dobrze mieszamy. Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy, szybko mieszamy i zagotowujemy.

Nalewamy zupę dodajemy posiekany koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak