Przepis i sposób przygotowania na: Domowa wędlina z kurczaka
Udka wyluzować. Ma być ok 1kg samego mięsa. Udka i żołądki zapeklować w osobnych naczyniach mieszanką peklosoli i soli niejodowanej 18g/kg mięsa (ja dałam 10g soli niejodowanej i 8g peklo). Odstawić do lodówki na dwie doby. Dwa razy pomieszać.
Po peklowaniu żołądki przepłukać, zalać wrzątkiem, dodać 2 liście laurowe, ugotować do miękkości. Ostudzić i pokroić. Wywar zachować.
Skórki z udek i gorsze cząstki mięsa zmielić na drobnych oczkach (razem 30-40 dag), resztę mięsa pokroić w kostkę 3x3. Wszystkie mięska włożyć do miski, dodać 2g świeżo zmielonego pieprzu, 2-3 posiekane ząbki czosnku i 2g zmielonego kminku.
Wymieszać z 30 g mąki ziemniaczanej (4 pełne łyżeczki) i wlać do mięsa.
Wyrobić do kleistości - 5-7 min robotem z hakami u mnie ręcznie około 15 minut. Wyrobione do kleistości jest wtedy, gdy kulka mięsa trzyma się ręki co najmniej 6 sekund.
Tak przygotowane mięso wkładamy do szybkowara zamykamy i parzymy w temperaturze 75 - 80 stopni do uzyskania w środku 72 stopni.
SMACZNEGO!