Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa tortilla

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka kukurydziana 30 dag
mąka 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
woda gazowana 11/2 szklanki
olej do smażenia
sól do smaku

Składniki na farsz

mięso mielone 25 dag/drobiowe
papryka czerwona 1 szt.
cebula biała 1 szt
ketchup pikantny 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
oliwa 2-3 łyżki
kukurydza w puszce 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa tortilla

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Obie mąki zmieszać z solą i wlać roztopioną margarynę. Następnie wlać wodę gazowaną i zgnieść ciasto jak na makaron.
Krok 1 - Domowa tortilla foto
2
Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i podzielić ciasto na kule wielkości jaja kurzego i odstawić na pół godziny.
Krok 2 - Domowa tortilla foto
3
W między czasie rozgrzać oliwę, włożyć mięso i zmieloną paprykę, smażyć powoli przez 15 minut co jakiś czas mieszając.
Krok 3 - Domowa tortilla foto
4
Następnie dodać ketchup, zmiażdżony czosnek, odsączoną kukurydzę i sól do smaku. Dusić jeszcze przez 5 minut i odstawić pod przykryciem do czasu usmażenia tortilli.
Krok 4 - Domowa tortilla foto
5
Kule kukurydziane wałkować na placki.
Krok 5 - Domowa tortilla foto
6
Smażyć na oleju lub na oliwie z obu stron tak samo jak naleśniki. Usmażoną tortillę nadziewać przygotowanym farszem, składać dowolnie i podawać na ciepło.
Krok 6 - Domowa tortilla foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 07.10.2016 11:45
domowa najlepsza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak