Domowa straciatella lekko zmrożona

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    250 gram
  • mleko

    5-6 łyżek
  • masło

    1/2 kostki
  • serek mascarpone

    200 gram
  • ser ricotta

    200 gram
  • śmietana 30%

    100 ml
  • amaretto

    50 ml
  • cukier drobny

    3/4 szklanki
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
  • czekolada deserowa

    1 tabliczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Herbatniki kruszymy drobno, dodajemy miękkie masło i łączymy wszystko palcami. Stopniowo łyżką dodajemy mleko do powstającego ciasta. Ma powstać coś w rodzaju kruszonki, więc jeśli masa będzie się lepiła do siebie to z nadmiaru mleka możemy zrezygnować. Wykładamy tortownicę i wstawiamy do lodówki na ok 20-30 min. W mikserze na średnich obrotach mieszamy oba serki ze śmietaną, cukrem. W międzyczasie ścieramy czekoladę np na grubej tarce, po 1/4 wiórków zostawiamy do posypania ciasta. Gdy cały cukier w masie serowej się rozpuści i masa przypomina krem, dolewamy amaretto i wsypujemy czekoladę, mieszamy na najniższych obrotach i tylko chwilę. Wykładamy masę na herbatniki i ładnie wyrównujemy, posypujemy wiórkami z czekolad, najlepiej w pasma na przemian jaśniejszej i ciemnej czekolady. Schładzamy przez noc w lodówce, Na 2-3 godziny przed podaniem przełożyć do zamrażalnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smile 08.05.2012 07:44
rewelacyjna:)
Renataj 01.10.2011 21:50
Pyszny przepis
grazia1 15.05.2011 09:06
super
traktorek 06.03.2011 11:31
ciekawe
Danuta8 14.02.2011 09:18
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat