Przepis i sposób przygotowania na: Domowa ricotta w 2 smakach
ser półsłodki
- 1l mleka świeżego (nie UHT!!)
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
ser ziołowy
- 1l mleka świeżego (nie UHT!!)
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki suszonego Tymianku
- 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
- 1 łyżeczka soli
Do mleka dodaj przyprawy i zagotuj. Dodaj śmietanę i zmniejsz ogień. Usłyszysz szum tworzącej się serwatki. Po zagotowaniu odcedź.
Przecedzanie jest dość istotne. Jeśli przecedzisz przez gazę ser będzie bardziej zwarty. Jeśli przecedzisz przez grubszą ścierkę ser będzie rzadszy do jedzenia z miseczki. Z 1 litra mleka wychodzi około 350g sera.
Smacznego