Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa ricotta na serwatce

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% 2 l
serwatka 500 ml
ocet winny 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa ricotta na serwatce

Serwatkę wraz z mlekiem mocno zagrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Dodać ocet i gotować na mniejszym ogniu przez około 5 minut. Powstaną małe grudki. Durszlak umieścić nad wysokim naczyniem, wyłożyć gazą. Ostrożnie wyjąć ser chochlą na gazę i pozostawić aż odcieknie. Zawiązać końce gazy w sakiewkę, umieścić drewnianą łyżkę pomiędzy końce i zawiesić nad garnkiem lub wiaderkiem. Zostawić tak na kilka godzin. Ser można używać do sałatek, makaronu ze szpinakiem itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 06.02.2016 12:20
Zaciekawił mnie Twój przepis
mysza75 06.02.2016 09:52
fajny serek domowy
Wacław 06.02.2016 09:18
ciekawy przepis
wwwiolka 05.02.2016 21:50
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak