Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa przyprawa do piernika

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Cynamon cały Prymat 30 gram
Goździki całe Prymat 8 gram
imbir 4 gramy suszonego
kardamon 8 gram
Gałka muszkatołowa cała Prymat 5 gram
Ziele angielskie całe Prymat 3 gramy
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 gramy
anyż gwiazdki 3 gramy
Kolendra cała Prymat 3 gramy

Porada

Zamiast całych ziaren, można użyć mielonych poszczególnych przypraw i zmieszać je ze sobą.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa przyprawa do piernika

Korę cynamonu rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki. Z kardamonu wyciągamy ziarenka. Gałkę muszkatołową ścieramy na drobnej tarce, a pozostałe składniki po kolei mielimy w młynku do kawy, następnie mieszamy ze sobą. Przesypujemy do pojemniczka, szczelnie zamykamy i przechowujemy w ciemnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 24.02.2015 19:07
Fantastyczny pomysł:) Chętnie przetestuję:)
Kejti 11.12.2014 19:58
Przydatny przepis :-)
gosia56 04.12.2014 19:43
super mieszanka;)
Habibi 04.12.2014 19:41
uwielbiam domową przyprawę piernikową i również od dawna taką robię samodzielnie :) przynajmniej wiem, że składa się z samych aromatycznych przypraw, a nie w większości z wypełniaczy (kakao, mąka, cukier), kal chyba wszystkie kupne mieszanki ;)
mirosława4 04.12.2014 19:16
przydatny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak