Domowa pasta tahini

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziarna sezamu

    1 szkl
  • olej roślinny

    1 łyżeczka
  • sól morska

    ewentualnie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziarna sezamu (łuskane) należy uprażyć na suchej patelni cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.
Następnie przełożyć do wysokiego naczynia, dolać olej i za pomocą blendera zmiksować na gładką masę.
W czasie miksowania robić przerwy aby blender się nie przegrzał.
Taką pastę dodajemy do hummusu lub innych past.
Ja dodałam do kotlecików z kalafiora.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BernadettaP 25.06.2014 20:16
Ja najwięcej domowego tahini zjadam prosto ze słoiczka :)
gosia561 25.06.2014 15:34
egzotyczny dodatek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat