domowa masa kajmakowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 kg.
  • mleko 3,2%

    1/2 litra
  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • masło

    10 dkg.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier , mleko i śmietanę wlać do garnka z grubym dnem . Postawić na palnik i zagotować co jakiś czas mieszając aby cukier się rozpuścił i nie przywarł do dna . Jak zacznie wrzeć to zmniejszyć płomień i dalej gotować mieszając cały czas łyżką aby się nie przypaliła . Kiedy masa zacznie gęstnieć i zmieniać kolor po ok. 1 godz. zmniejszyć płomień do najmniejszego i dalej gotować 1,5 - 2 godz. mieszając raz na jakiś czas . Jak zrobi się dosyć gęsta konsystencja to zdjąć z ognia o dodać masło i mieszać łyżką aż masło całkowicie się rozpuści . Gotową i przestudzoną masę wlać do słoika zakręcić i wstawić do lodówki . Z tej porcji uzyskałam 1 litr masy .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 24.07.2017 12:50
zabieram przepis
Kikiriki 14.02.2017 16:20
Uwielbiam ten smak
Patrycja33 07.10.2016 10:04
bardzo lubie ta mase :-)
adelajda 27.07.2016 15:13
Domowa jest o niebo lepsza od kupnej :)
mirosława4 15.05.2016 16:50
to prawda robiłam ją po raz pierwszy i więcej ze sklepu nie kupię bo ta jest równie smaczna , polecam !
krokus 14.05.2016 21:18
domowa najlepsza, wiemy co w niej jest :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat