Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowa masa kajmakowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 kg.
mleko 3,2% 1/2 litra
śmietana 30% 1/2 litra
masło 10 dkg.

Przepis i sposób przygotowania na: domowa masa kajmakowa

Cukier , mleko i śmietanę wlać do garnka z grubym dnem . Postawić na palnik i zagotować co jakiś czas mieszając aby cukier się rozpuścił i nie przywarł do dna . Jak zacznie wrzeć to zmniejszyć płomień i dalej gotować mieszając cały czas łyżką aby się nie przypaliła . Kiedy masa zacznie gęstnieć i zmieniać kolor po ok. 1 godz. zmniejszyć płomień do najmniejszego i dalej gotować 1,5 - 2 godz. mieszając raz na jakiś czas . Jak zrobi się dosyć gęsta konsystencja to zdjąć z ognia o dodać masło i mieszać łyżką aż masło całkowicie się rozpuści . Gotową i przestudzoną masę wlać do słoika zakręcić i wstawić do lodówki . Z tej porcji uzyskałam 1 litr masy .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 24.07.2017 12:50
zabieram przepis
Kikiriki 14.02.2017 16:20
Uwielbiam ten smak
Patrycja33 07.10.2016 10:04
bardzo lubie ta mase :-)
adelajda 27.07.2016 15:13
Domowa jest o niebo lepsza od kupnej :)
mirosława4 15.05.2016 16:50
to prawda robiłam ją po raz pierwszy i więcej ze sklepu nie kupię bo ta jest równie smaczna , polecam !
krokus 14.05.2016 21:18
domowa najlepsza, wiemy co w niej jest :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak