Domowa kiełbasa w osłonce

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek surowy

    1.5 kilograma
  • karkówka

    400 gram
  • szynka wieprzowa

    1 kilogram
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1. 1/2 łyżeczki
  • sól

    2. 1/2 łyżeczki
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • miód płynny

    1 łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • woda zimna

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowa kiełbasa w osłonce foto
Boczek pokroić w cienkie paski. Szynkę i karkówkę zemleć w maszynce z siatką o dużych oczkach.
Krok 2 - Domowa kiełbasa w osłonce foto
Do mięsa dodać sól zwykłą i peklową, pieprz biały, majeranek i przeciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić w chłodne miejsce na 7 godzin.
Krok 3 - Domowa kiełbasa w osłonce foto
Miód, pieprz czarny, żelatynę i wodę dokładnie wymieszać.
przygotować osłonki termokurczliwe ( ok. 1.5 m) - na kilka minut namoczyć w zimnej wodzie.
Krok 4 - Domowa kiełbasa w osłonce foto
Mieszaninę wlać do zapeklowanego mięsa. mieszać ok 10 minut. Osłonkę z jednej strony ciasno zawiązać i napełniać mięsem, uważać by nie było powietrza. Po napełnieniu zawiązać dokładnie drugi koniec. Z podanej ilości mięsa wychodzi 3 kiełbasy o długości ok. 40 cm. Włożyć do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie włożyć do szerokiego garnka, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień do minimum i parzyć kiełbasę w temp 80 - 85*C 2 godziny i 20 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolcia_90 10.12.2016 00:24
wygląda jak krakowska czy żywiecka, ale o niebo lepiej :)
Andzia1977 08.03.2015 17:43
nigdy nie robiłam sama takich wyrobów , ale na pewno jest pyszna
Jolanta40 10.01.2015 21:45
rewelacja, uwielbiam domowe wędliny
Skotka 04.01.2015 22:18
Pozostaje mi tylko potwierdzić, jest pyszna. Polecam:)
Kolorowa 04.01.2015 18:46
Na pewno jest pyszna i nie równa się ze sklepową !
Mama niejadka 04.01.2015 13:40
Domowa jest najsmaczniejsza :)
mysza75 04.01.2015 10:38
jaka fajna wędlinka
Krzysztof15 04.01.2015 10:23
pyszna kiełbaska
Anna169Hosz 04.01.2015 09:51
Dla mnie bomba!
adelajda 04.01.2015 08:29
domowa najlepsza :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat