Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa galaretka drobiowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 2 sztuki
groszek konserwowy 1 mała puszka
marchewka 2 sztuki
pietruszka zielona 1 pęczek
woda 1,5 l
przyprawa do potraw do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa galaretka drobiowa

Najpierw ugotować jajka i zostawić do wystudzenia. Ugotować wywar z filetów z kurczaka i marchewki, z dodatkiem jarzynki. Płyn się trochę zredukuje, zostanie go ok. 1 l. Wywar przecedzić przez sitko, dodać żelatyny wg proporcji na opakowaniu. Najczęściej na 1 l wychodzi ok. 6 łyżeczek. i dobrze wymieszać, aż się rozpuści. Marchewkę wyjąć i ostudzić, filety z kurczaka pokroić na kosteczki lub mniejsze kawałeczki. Groszek konserwowy odcedzić na sitku. Natkę pietruszki porwać na listki. Na dno małych pojemniczków po lodach lub miseczek ułożyć: trochę groszku, plasterki marchewki, plasterki jajka na twardo, listki natki pietruszki i kawałki ugotowanego fileta z kurczaka. Całość zalać wywarem drobiowym z dodatkiem żelatyny. Posypać świeżym pieprzem, zostawić do ostygnięcia. Następnie przełożyć na noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 02.03.2013 08:09
Taką właśnie lubię
RenataZ-et 19.11.2012 13:39
bardzo taką lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak