Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa esencja i cukier waniliowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wanilia 7 lasek
wódka 200 ml
cukier drobny 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa esencja i cukier waniliowy

Esencja waniliowa:

5 lasek wanilii przekrój na pół zostawiając nierozcięty koniec i nie wyskrobując przy tym ziarenek.

Włóż do słoika i zalej wódką. Zostaw na co najmniej miesiąc, od czasu do czasu potrząsając słoikiem.

Cukier waniliowy:

Przecięte na pół 2 laski wanilii zasyp cukrem (można użyć też cukru pudru) i zamknij szczelnie w słoiku. Pozostaw co najmniej na tydzień.

Gdy zużyjesz część, możesz dosypać świeży cukier, odczekać kilka dni, aby przeszedł zapachem wanilii i używać jak zwykle.

Laski wanilii należy wymienić po roku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.10.2012 20:28
Ja też robię własny ekstrakt waniliowy oraz cukier - ostatnio brązowy ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak