Przepis i sposób przygotowania na: Domowa babka ziemniaczana z boczkiem
Babka ziemniaczana to bardzo proste danie, ale również bardzo smaczne. Tarte ziemniaki łączymy z jajkiem, mąką, cebulką i wyrazistymi przyprawami. Można dodać boczek. Babka ziemniaczana najlepiej wychodzi upieczona w keksówce lub płaskiej formie okrągłej lub prostokątnej.
Kroki postępowania
Ziemniaki i jedną cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach, jak na placki ziemniaczane. Odlać nadmiar wody. Pozostałe cebule kroimy w kostkę i smażymy na patelni razem z boczkiem. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Starte ziemniaki, podsmażoną cebulę z boczkiem, czosnek, mąkę, jajka oraz przyprawy przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.
Babkę ziemniaczaną można również przyprawić gotową mieszanką przypraw - Przyprawa do ziemniaków.
Gotową masę przekładamy do posmarowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 170 stopni na około 1,5 godziny.
Z przygotowanej masy wychodzą mi 2 wąskie foremki (jak na zdjęciu).
Gotową babkę ziemniaczaną można jeść bez dodatków, z kefirem, surówką lub z sosem. Smacznego!