Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Do kawy i nie tylko, czyli drożdżówa z budyniem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

drożdże świeże 50 g
mąka pszenna 3 szklanki
mleko 3,2% 3/4 szklanki
jaja 2 szt
cukier drobny 3/4 szklanki
masło 125 g

Masa budyniowa

budyń śmietankowy 2 szt
mleko 3,2% 1/2 l

Posypka

masło 50 g
cukier puder 50 g
mąka pszenna 85 g

Przepis i sposób przygotowania na: Do kawy i nie tylko, czyli drożdżówa z budyniem

Kroki postępowania

1
Drożdże skruszyć do miski, zasypać czterema łyżkami cukru i odstawić.
Krok 1 - Do kawy i nie tylko, czyli drożdżówa  z budyniem foto
2
Jaja ubić z pozostałym cukrem na puszystą "masę".
Krok 2 - Do kawy i nie tylko, czyli drożdżówa  z budyniem foto
3
Do rozpuszczonych drożdży dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na kwadrans.
Krok 3 - Do kawy i nie tylko, czyli drożdżówa  z budyniem foto
4
Następnie dodać pozostałe mleko, mąkę, stopione masło i ubite jaja.
Krok 4 - Do kawy i nie tylko, czyli drożdżówa  z budyniem foto
5
Wyrobić ciasto i przykryć ściereczka, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie ugotować budyń, ostudzić.
Krok 5 - Do kawy i nie tylko, czyli drożdżówa  z budyniem foto
6
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i rozsmarować ostudzony budyń.
Krok 6 - Do kawy i nie tylko, czyli drożdżówa  z budyniem foto
7
Ciasto zwinąć i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. pozostawić do napuszenia.
Krok 7 - Do kawy i nie tylko, czyli drożdżówa  z budyniem foto
8
Następnie ciasto posmarować mlekiem i posypać obficie kruszonką.
Krok 8 - Do kawy i nie tylko, czyli drożdżówa  z budyniem foto
9
Piec w nagrzanym do temp. 165 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min.
SMACZNEGO!
Krok 9 - Do kawy i nie tylko, czyli drożdżówa  z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 09.11.2015 20:07
ooo zjadłabym :)
ania2610 09.11.2015 12:08
pyszne - też za mną chodzą ostatnio drożdżowe ciasta :)
Habibi 09.11.2015 11:10
pysznie wygląda :)
mysza75 08.11.2015 23:12
jakie fajne i dobre ciasto
msmariusz 08.11.2015 23:06
smakowicie i szybko
krokus 08.11.2015 21:17
Fajny przepis
mileneczka5 08.11.2015 20:22
pyszna drozdżówka -bardzo lubie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak