Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Długo pieczona Szynka wieprzpwa z sosem chrzanowym oraz polskimi pieczonymi warzywami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa ze sk. 2 kg
czosnek 2 główki
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
oliwa 5 łyżek
ziemniaki 700 g
pietruszka 300 g
marchew 300 g
rozmaryn 1 łyżka
seler 1 szt
sól
Liść laurowy suszony Prymat 5/6 szt
Majeranek suszony Prymat 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Długo pieczona Szynka wieprzpwa z sosem chrzanowym oraz polskimi pieczonymi warzywami

Zamarynować szynkę w majeranku, czosnku, soli ,pieprzu i oliwie sznurujemy wkładamy listki laurowe pod sznurek po czym najlepiej zawinąć w folię spożywczą bez dostępu powietrza na ok 4/5 dni.
W dniu pieczenia szynki, rano gotujemy ziemniaki w łupinach w lekko osolonej WRZĄCEJ wodzie ok 12/15 min. Odcedzamy, odparowujemy po ostygnięciu obieramy kroimy na 1/8.Obieramy pietruszkę, seler, czosnek, marchewkę kroimy w zgrabne "frytki" – blanszujemy ok 3 min. Musimy pamiętać o logistyce, aby wszystkie składniki dania były odpowiednio upieczone dlatego na ok 6 godz. przed podaniem, skórę szynki nacinamy i podmarzamy na słoninie na bardzo ostrym ogniu (zamykamy pory). Wkładamy szynkę bez tłuszczu (ja używam garnka Rzymskiego)do naczynia a potem do piekarnika nagrzanego na ok 90/100 st. na 4/5 godzin, skórą do góry(zależny to od grubości mięsa) nie sprawdzamy, nie odkrywamy, nie przewracamy. Godzinę przed podaniem kiedy szynka jest ok 4 h czyli jest prawie gotowa podkręcamy piekarnik na 180 Wkładamy ziemniaki i warzywa lekko posolone skropione oliwą i rozmarynem po ok 20 min wyciągamy szynkę, aby "doszła" z Chrzanu tradycyjnego SMAK soku spod szynki i śmietany 30% tworzymy na patelni aksamitny aromatyczny sos, gdy warzywa się przyrumienią wykładamy na półmisek, szynkę kroimy na centymetrowe plastry kładziemy obok warzyw i polewamy sosem! Smacznego
PS. Przepis autorski! Pozdrawiam Jacek

Ważne, Porady specjalisty!

1 Ziemniaki gotujemy we wrzącej wodzie ma to wielkie znaczenie dla zachowania wartości odżywczych soląc 10 g na litr wody szybko doprowadzając do ponownego wrzenie po czym zmniejszyć ogień i gotować ok 15 min.
2 Blanszowanie (z fr. blanche) to zanurzenie na chwilę we wrzątku, a następnie szybkie schłodzenie zimną wodą.
3 Zamykanie porów mięsa - podczas obsmażania , tworzymy rumianą skórę ze ściętego białka i skameralizowanej skrobi która chromi wartości odżywcze, smakowe , oraz zatrzymuje soki wewnątrz mięsa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 14.12.2012 18:55
smacznie wygląda
Wiesława1 14.12.2012 08:07
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak