Dip z prażonej fasoli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola czerwona z puszki

    1 puszka
  • fasola biała z puszki

    1 puszka
  • olej sezamowy

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • tabasco

    4 krople
  • śmietana 12-procentowa

    300 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dip z prażonej fasoli foto
Prosty przepis który w oryginalnej wersji był całkowicie bez smaku, po łyżeczkowych modyfikacjach to aksamitna otulina dla smażonych przekąsek warzyw i nachosów.

Fasolkę płuczemy na sitku i potrząsamy energicznie aby pozbyć się resztki wody, Patelnię lub blachę w piekarniku wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy równomiernie fasolkę tak aby leżała płasko na blasze lub patelni .Blachę wsuwamy na termoobieg na 120 C*. Patelnie trzymamy na średnim ogniu.
Krok 2 - Dip z prażonej fasoli foto
Od czasu do czasu mieszając pozwalamy wodzie powoli odparowywać z fasoli, po około 10 minutach gdy nasiona ładnie popękają , przekładamy je do ostygnięcia do miski. Jeśli nie zmieściliśmy całej fasoli na raz, prażymy następną turę.
Przestygniętą fasolę przepuszczamy przez drobne sitko w maszynce do mielenia lub bardzo odkładnie miksujemy w blenderze. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Krok 3 - Dip z prażonej fasoli foto
Dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, tabasco i olej sezamowy, dokładnie mieszamy. Przekładamy do szerokiej miseczki i dekorujemy świeżą bazylią. Najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agata B 16.05.2012 14:57
brzmi ciekawie:)))
Ewa6274879 26.03.2012 22:56
chętnie wypróbuję jako nowy dodatek do grillowanych przekąsek - mam nadzieję, że będzie do nich pasował :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat