Doradca Smaku II, odc.5: Przekładaniec z łososia z bobem

odc. 5 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc.5: Przekładaniec z łososia z bobem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś

    350 g
  • bób

    200 g
  • masło

    50 g
  • orzechy laskowe

    50 g
  • olej sezamowy

    15 ml
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • chrzan tarty

  • przyprawa do ryb

  • kurkuma mielona

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc.5: Przekładaniec z łososia z bobem foto
Bób gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Mięso łososia oddzielmy od skóry i posypujemy z dwóch stron wg uznania solą, pieprzem, kurkumą, przyprawą do ryb oraz polewamy olejem sezamowym. Łososia wstawmy do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni C. na kilka minut. Łosoś po upieczeniu powinien być lekko różowy w środku.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc.5: Przekładaniec z łososia z bobem foto
Gdy łosoś jest w piekarniku wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem ugotowany bób. Dodajemy posiekane drobno orzechy laskowe, dolewamy odrobinę oleju sezamowego. Całość chwilkę smażymy. Następnie dolewamy białe wino i pozostawiając patelnię na małym ogniu czekamy aż wino nieco odparuje.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc.5: Przekładaniec z łososia z bobem foto
Upieczonego łososia wyjmujemy z piekarnika i rozdrabiamy.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc.5: Przekładaniec z łososia z bobem foto
W szklanych foremkach przekładamy na zmianę warstwy bobu i rozdrobnionego łososia. Każdą warstwę łososia możemy polać odrobiną oleju sezamowego, aby ryba nie była zbyt sucha.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc.5: Przekładaniec z łososia z bobem foto
Przekładaniec jemy razem z chrzanem tartym podanym w oddzielnej miseczce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat