Dietetyczna szynka z kurczaka z szybkowaru

Dietetyczna szynka z kurczaka z szybkowaru

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 kilogram
  • czosnek

    3 ząbki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    100 mililitrów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Dietetyczna szynka z kurczaka z szybkowaru

Kroki postępowania

Krok 1 - Dietetyczna szynka z kurczaka z szybkowaru foto

Piersi z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w poprzek na centymetrowe paski. Przekładamy do woreczka foliowego i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

Krok 2 - Dietetyczna szynka z kurczaka z szybkowaru foto

Tak przygotowane mięso przekładamy do szklanego naczynia dodajemy sól peklującą i dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Krok 3 - Dietetyczna szynka z kurczaka z szybkowaru foto

Po 24 godzinach do mięsa dodajemy tymianek, majeranek, suszoną pietruszkę, świeżo zmielony pieprz, drobno posiekany czosnek, żelatynę, wlewamy wodę i ręką wyrabiamy mięso do momentu aż wchłonie cały płyn.

Krok 4 - Dietetyczna szynka z kurczaka z szybkowaru foto

Szynkowar wykładamy specjalnym woreczkiem odpornym na temperaturę i przekładamy do niego mięso cały czas je dociskając. Gdy mięso znajdzie się w środku zamykamy szczelnie szynkowar i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Krok 5 - Dietetyczna szynka z kurczaka z szybkowaru foto

Szynkowar wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed parzeniem mięsa. Wstawiamy do garnka z wodą i podgrzewamy do temperatury 75-80 stopni w tej temperaturze parzymy mięso przez 2 godziny w odkrytym garnku od czasu do czasu sprawdzając temperaturę termometrem. Gdy szynka jest gotowa schładzamy szynkowar w zimnej wodzie i wstawiamy do lodówki do następnego dnia. Przed otwarciem szynkowar na chwilę zanurzamy w ciepłej wodzie to ułatwi nam wyjęcie zawartości. Następnie otwieramy szynkowar i wyjmujemy gotową szynkę.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

ben-ka 20.03.2015 15:31
Pychota !!! to coś dla mnie.....
Konczi 20.03.2015 08:54
oo to coś dla mnie :) smaczniutko się zapowiada
dodi 20.03.2015 08:51
pyszna szyneczka
Mama niejadka 20.03.2015 08:27
super, domowe mięsko
Mniam 19.03.2015 22:49
Taką wędlinkę lubię najbardziej i chyba najczęściej robimy :)
anemon 19.03.2015 21:06
Wspaniale wygląda ta domowa wędlina.
erym 19.03.2015 20:30
calkiem apetyczna....
Renata9 19.03.2015 20:12
Pyszna, domowa wędlinka
fotoviderek 19.03.2015 20:00
Bardzo apetyczna szyneczka
mirosława4 19.03.2015 19:26
taka domowa jest najlepsza

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat