Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kurczaka
1 kilogram -
czosnek
3 ząbki -
tymianek
1 łyżeczka -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Natka pietruszki suszona Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka -
woda
100 mililitrów -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Dietetyczna szynka z kurczaka z szybkowaru
Kroki postępowania

Piersi z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w poprzek na centymetrowe paski. Przekładamy do woreczka foliowego i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

Tak przygotowane mięso przekładamy do szklanego naczynia dodajemy sól peklującą i dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Po 24 godzinach do mięsa dodajemy tymianek, majeranek, suszoną pietruszkę, świeżo zmielony pieprz, drobno posiekany czosnek, żelatynę, wlewamy wodę i ręką wyrabiamy mięso do momentu aż wchłonie cały płyn.

Szynkowar wykładamy specjalnym woreczkiem odpornym na temperaturę i przekładamy do niego mięso cały czas je dociskając. Gdy mięso znajdzie się w środku zamykamy szczelnie szynkowar i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Szynkowar wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed parzeniem mięsa. Wstawiamy do garnka z wodą i podgrzewamy do temperatury 75-80 stopni w tej temperaturze parzymy mięso przez 2 godziny w odkrytym garnku od czasu do czasu sprawdzając temperaturę termometrem. Gdy szynka jest gotowa schładzamy szynkowar w zimnej wodzie i wstawiamy do lodówki do następnego dnia. Przed otwarciem szynkowar na chwilę zanurzamy w ciepłej wodzie to ułatwi nam wyjęcie zawartości. Następnie otwieramy szynkowar i wyjmujemy gotową szynkę.
Komentarze (10)