Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dewolaje z pieczarkami i szpinakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2 filety z kurczaka
3 cebule
1 kg pieczarek
1 opakowanie świeżego szpinaku
mąka do panierki
ser żółty 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Dewolaje z pieczarkami i szpinakiem

Kroki postępowania

1
Filety przekroić na pół, rozbić tłuczkiem. Najlepiej jest nałożyć woreczek foliowy na fileta i dopiero ubijać, wtedy nie będzie dziur. Każdy kawałek doprawić solą i pieprzem. Przygotować nadzienie z pieczarek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i i usmażyć na oleju. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Pieczarki i cebulę połączyć, doprawić i wymieszać. Przygotować nadzienie ze szpinaku. Szpinak wrzucić na patelnię. Smażyć tak długo, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia, szpinak lekko ostudzić. Do ostudzonego szpinaku dodać starte ząbki czosnku, dokładnie wymieszać. Na każdym plastrze fileta rozsmarować: pieczarki z cebulką i masę szpinakową, następnie ułożyć ser żółty, zwinąć w rulon jak gołąbki.
Krok 1 - Dewolaje z pieczarkami i szpinakiem foto
2
Obtaczać każdy kawałek w mące, w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Dewolaje smażyć na bardzo wolnym ogniu, okręcając z każdej strony i lekko dociskając.
Krok 2 - Dewolaje z pieczarkami i szpinakiem foto
3
Doskonale smakuje z ziemniakami i frytkami.
Krok 3 - Dewolaje z pieczarkami i szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 20.03.2013 14:52
jakie pyszne kąski - smaczne mięsko :)
ewka1978 20.03.2013 12:53
bardzo lubię
Marta1986 20.03.2013 12:09
pyszności pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak