Deserek w czekoladowych miseczkach

Deserek w czekoladowych miseczkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek mascarpone

    2 szt
  • truskawki

    500 gr
  • żółtko jajek

    2 szt
  • czekolada gorzka

    2 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • dekoracja

  • truskawki

  • listki mięty

  • kwiaty jadalne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.
Miseczki czekoladowe - Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, foremki leciutko smaruje masłem, Pędzelek zamaczam w rozpuszczonej czekoladzie i smaruje foremki ,wkładam do lodówki do stwardnienia czekolady,gdy czekolada stwardnieje ponownie smaruje rozpuszczoną czekoladą i znowu wkładam do lodówki .po zastygnięciu delikatnie ściągam foremki i mamy miseczki czekoladowe.
2.
Żółtka ubijam z cukrem, dodaje serek Mascarpone miksuje nie za długo do połączenia składników. Truskawki obieram ze szypułek ,myje osuszam papierowym ręcznikiem kroje na kawałki i miksuje blenderem. Do zmiksowanych truskawek dodaje część serka delikatnie miksując . Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody i łącze z musem truskawkowym .Mus wkładam do lodówki do stężenia.
3.
Do miseczek nakładam serka Mascarpone, musu truskawkowego ,dekoruje serkiem mascarpone i ozdabiam kwiatuszkami cukrowymi i truskawkami oraz listkami mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 25.01.2017 09:34
bardzo dobry
halina17 24.01.2017 17:05
Dobry deser.
gosia56 24.01.2017 09:50
pyszny deser
Beatris 23.01.2017 16:30
Skusiłabym się na taki deser :)
Bernadeta1 23.01.2017 15:46
smaczny deserek
katarzynka455 23.01.2017 14:44
Piękny i smaczny deserek:))))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat