Deserek śmietankowy z mascarpone i truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • śmietana 30%

    400 ml,
  • cukier puder

    2 łyżki,
  • śmietan fix

    2 op,
  • serek mascarpone

    250 g,

mus truskawkowy;

  • truskawki świeże

    500 g
  • cukier

    4 łyżki,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ,ubić na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania dodać śmietan fix.
Ubitą śmietanę połączyć z serkiem mascarpone.
Truskawki opłukać ,usunąć szypułki , pokroić lub zmiksować i podsmażyć na małym ogniu dodając cukier
Podsmażamy aż zrobi nam się mus.
Do szklanek o grubym dnie wkładamy ubitą śmietanę z serkiem ,mus truskawkowy i znowu to samo tak aby ostatnią warstwą była śmietana.
Udekorować całą truskawką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.06.2018 19:13
pyszny deser.
bietka 01.04.2018 14:22
Pychotka, porywam jeden na deser po obiedzie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat