Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser z paluszków karpatkowych

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mandarynki 5 sztuk
kiwi 5 sztuk
serek mascarpone 1 opakownie
cukier waniliowy 16 g
śmietana 120 ml
woda 0,5 szklanki
margaryna 7 dag
jajko 3 sztuki
mąka 1/2 szklanki
sól szczypta

Porada

Owoce można zastąpić innymi bardziej sezonowymi

Przepis i sposób przygotowania na: Deser z paluszków karpatkowych

Kroki postępowania

1
Wodę i margarynę zagotować razem.
Energicznie mieszając wsypywać mąkę, mieszać aż składniki się połączą.
Zdjąć z ognia i ostudzić.
Do zimnego ciasta miksując dodać po jednym jajku i sól.
Wyciskać szprycą paluszki z ciasta.
Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor.
Krok 1 - Deser z paluszków karpatkowych foto
2
Paluszki ciasta wystudzić i przekroić wzdłuż. Śmietanę, cukier waniliowy i serek zmiksować na jednolitą masę.Wyciskać na połówki paluszków karpatkowych.
Krok 2 - Deser z paluszków karpatkowych foto
3
Mandarynki i kiwi obrać, pokroić na małe kawałki, ułożyć na masie serowej.
Dowolnie dekorować.
Krok 3 - Deser z paluszków karpatkowych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 09.05.2014 06:28
kolorowo i apetycznie
Triss 08.05.2014 19:07
apetyczne.;)
stokrotka 08.05.2014 17:01
pomysłowy deser
krystyna330 08.05.2014 10:53
fajny przepis
Malinka 08.05.2014 09:17
I ładne i smaczne i pomysłowe :) Deserek super!
Magula 08.05.2014 08:26
Cudnie wygląda ten deserek
Edith85 08.05.2014 08:23
bardzo ciekawy pomysł :)
gibli 08.05.2014 07:49
świetny pomysł)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak