Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser "Trzy smaki"

5.0
(64)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Deser "Trzy smaki" to połączenie galaretki z kawałkami pomarańczy, śmietankowego puddingu oraz śliwkowej frużeliny. Całość przygotowana w mniej kalorycznej wersji na bazie ksylitolu.

Składniki:

GALARETKA

pomarańcza 1 sztuka
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
ksylitol 2 łyżki
woda 400 mililitrów

PUDDING ŚMIEATANKOWY

budyń śmietankowy 1 opakowanie
ksylitol 2 łyżki
mleko 400 mililitrów

FRUŻELINA ŚLIWKOWA

śliwki 500 gramów
sok z połowy cytryny 1 sztuka
ksylitol 100 gramów
woda 125 mililitrów
skrobia ziemniaczana 1,5 łyżeczki
żelatyna w proszku 1.5 łyżeczki

Porada

Pozostałą frużelinę śliwkową możecie wykorzystać jako dodatek do: gofrów, naleśników, racuszków, pieczywa, jogurtów, ciast lub ciasteczek.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser "Trzy smaki"

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić galaretkę z kawałkami pomarańczy
  • jak zrobić frużelinę śliwkową
  • jak zrobić niskokaloryczny deser

KROK 1. Wodę zagotowujemy i odmierzamy 400 mililitrów. Zawartość opakowania z galaretką wsypujemy do gorącej wody, dodajemy ksylitol, dokładnie mieszamy i studzimy. Pomarańczę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do szklanek lub pucharków, zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki do stężenia.

KROK 2. Z 400 mililitrów zimnego mleka odlewamy ćwierć szklanki, wsypujemy do niej zawartość opakowania z budyniem, dodajemy 2 łyżki ksylitolu i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, a gdy się zagotuje, wlewamy zawartość szklanki i mieszamy do momentu zgęstnienia. Budyń studzimy, a następnie układamy na wierzchu stężałej galaretki. Ponownie wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

>> Poniżej podaję proporcje na słoiczek frużeliny śliwkowej. Do przygotowania dwóch deserów użyłam jej tylko 3 łyżki.

KROK 3. Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze części i przekładamy do garnka. Do owoców dodajemy 2/5 szklanki wody, sok z cytryny oraz ksylitol i gotujemy przez chwilę w zależności od pożądanej gładkości frużeliny. W pozostałej części zimnej wody rozpuszczamy żelatynę i skrobię, dodajemy do garnka i mieszamy. Frużelinę studzimy i układamy na stężałym budyniu (po około 1,5 łyżki).

Do przygotowania deseru można użyć budyniu i galaretki bez cukru.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak