Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser tarta z pana cottą.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 gram
cukier puder 100 gram
masło 125 gram
jajko 1
śmietana 30% 250 gram
cukier puder 1 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
woda 1/3 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Deser tarta z pana cottą.

Ciasto na tartę należy wyrobić z podanych składników, tak aby nie było w nim żadnych grudek. Zagniecione ciasto schładzamy w lodówce ok. 1h. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkować i wylepić nim blaszkę do tarty o średnicy 26cm. Najlepiej posmarować ją tłuszczem i posypać ja bułką tartą, ciasto wtedy ładnie "wypadnie" z formy. Dobrze jest je też obciążyć aby na spodzie nie wyrosło za bardzo, np. fasolkami czy grochem. Piec w 180st. ok 15 minut. Żelatynę rozpuszczamy w wodzi, w rondelku razem z nią mieszany wszystkie składniki. Zagotować i zostawić do wystygnięcia, następnie przelać do tarty i odstawić ciasto do lodówki, aby stężało. Jeśli zamierzacie dekorować owocami należy zostawić trochę kremu, podgrzać go i nałożyć do na zimne, gotowe ciasto, aby owoce dobrze się trzymały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolina32 02.01.2013 14:56
Oczywiście maliny, jagody również będą się nadawały :)
Renataj 02.01.2013 13:19
Warto wypróbować.
mysza75 02.01.2013 13:01
Piękny deser, a czy zamiast truskawek można dodać maliny bo mam zamrożone ?
czekoladka_m 02.01.2013 13:01
mniam, coś dla mnie;(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak