Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser ryżowy z wiśniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1/2 szklanki
mleko kokosowe 1 puszka
mandarynki 1 sztuka
banan 1 sztuka
miód 2 łyżki
wiśnie mrożone 1 i 1/2 szklanki
laska wanilii 1 laska
cytryna 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser ryżowy z wiśniami

Kroki postępowania

1
Ryż dokładnie płuczę pod zimną wodą. Przekładam do garnka dodaję mleczko kokosowe.
Krok 1 - Deser ryżowy z wiśniami foto
2
Wiśnie przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu. Puszczą one dużo soku który odlałam bo aż tyle go nie potrzebuję. Dodaję miód i przesmażam aż sos się zredukuje.
Krok 2 - Deser ryżowy z wiśniami foto
3
Banana kroję na pół skrapiam cytryną i grilluję na patelni z dodatkiem łyżeczki miodu, z cząstkami mandarynki obranymi z błonek.Posypuje orzechami.
Krok 3 - Deser ryżowy z wiśniami foto
4
Do ryżu dodaję laskę wanilii przekrojoną na pół. i na wolnym ogniu gotuję aż wchłonie mleko. Garnek wstawiam na 45 minut pod koc ryż wtedy dojdzie.
Krok 4 - Deser ryżowy z wiśniami foto
5
Banany podaję z ryżem i wiśniami i łyżeczką mleczka gęstego, mandarynkami.
Krok 5 - Deser ryżowy z wiśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 08.04.2017 21:47
Fajny deserek;))
agaK. 08.04.2017 21:41
Te banany chyba najlepsze:)
wwwiolka 08.04.2017 21:14
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak