Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser jabłkowo-truskawkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 400 g
śmietana 30% 100 ml
konfitura truskawkowa 250 ml
cukier puder 1 łyżka
galaretka 1 jabłkowo-miętowa

Przepis i sposób przygotowania na: Deser jabłkowo-truskawkowy

Jabłka rozgotowałam w 120 ml wody pod przykryciem, przetarłam przez sitko.
Zagotowałam jeszcze raz, ściągnęłam z ognia i dodałam 40 g galaretki.
Dobrze wymieszałam i pozostawiłam do ostygnięcia.
Pozostałe 35 ml galaretki zalałam 50 ml bardzo gorącej wody, mieszałam aż do rozpuszczenia galaretki, pozostawiłam do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno, dodałam cukier puder i miksowałam jeszcze chwilę wlewając cienkim strumieniem schłodzoną, ale nadal płynną galaretkę, aż do połączenia składników. Powstałą masę śmietankową wlałam do 6 foremek o średnicy około 7 cm i wysokości około 5 cm,schowałam do lodówki.
Kiedy całkowicie stężała nałożyłam na nią masę jabłkową i ponownie schowałam do lodówki na około 1 godzinę.
Podałam na galaretce truskawkowej własnej roboty,przybrałam orzechami włoskimi.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakolykiJoanny 05.12.2012 11:15
jak pysznie wyszedł ci ten deser :)
manaika 05.12.2012 10:56
pycha
V_kuchareczka 05.12.2012 09:45
pyszny deserek
cukiereczek 05.12.2012 09:27
super
Paolcia 05.12.2012 09:27
ciekawe trzeba spróbować :)
sara1 05.12.2012 09:20
ślicznie i apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak