Przepis i sposób przygotowania na: Deser idealny -mus czekoladowy z gotowaną bezą
Kroki postępowania
Do rondelka przelać śmietankę i dodać połamana czekoladę. Ogrzewać do rozpuszczenia czekolady. Odstudzić. Przykryć aby nie utworzył się kożuch i odłożyć do schłodzienia w lodówce.
Orzechy obrać ze skorupki, posiekać i uprażyć na suchej i czystej patelni.
Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier puder ( cukier z wanilią zmielić w młynku na puder) i ubijać aż białka będą lśniące. W między czasie w garnku zagotować wodę z octem. Za pomocą dwóch łyżek nabierać pianę i kłaść delikatnie na wodę. Gotować około 2 minut z każdej stron. Następnie delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.
Do rondelka przełożyć ptasie mleczko, dodać śmietankę i ogrzewać aż cukierki się rozpuszczą. Cały czas mieszając aby się nie przypaliły.
Na dno pucharków wsypać po 1 łyżeczce prażonych orzechów. Następnie ułożyć po 1 czubatej łyżce musu. Dać kleks z ptasiego mleczka oraz pozostałe orzechy. Na wierzchu delikatnie ułożyć bezę. Na jej wierzchu zrobić kleksy z ptasiego mleczka. Smacznego!