Deser czekoladowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • biszkopty okrągłe

    120 gram
  • masło

    80 gram
  • kakao

    1 łyżka

Masa biała

  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    200 ml
  • biała czekolada

    100 gram
  • mleko skondensowane słodzone

    1 puszka
  • żelatyna

    1 łyżka

Masa ciemna

  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    200 ml
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • żelatyna

    1/2 łyżki

Polewa

  • czekolada mleczna

    100 gram
  • mleko

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopty rozdrobnić, wymieszać z roztopionym masłem i kakao, by uzyskać konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć na spód tortownicy.
Przygotować masę jasną:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody.
Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać przestudzoną czekolade, a następnie mleko skondensowane. Połączyć z żelatyną. Połowę masy wylać na tortownicę. Odstawić do lodówki.
Przygotować masę ciemną:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szk wody.
Śmietanę ubić, stopniowo dodając czekoladę i żelatynę. Wylać na jasną masę. Odstawić do lodówki i po 29 min wylać resztę masy białej.
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli w masłem. Udekorować dowolnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 22.06.2017 00:33
dobre do kawy
halina17 21.06.2017 22:38
Dobry deser.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat